söndag 24 januari 2010

Rörmokarsnack

Var hos Rörmokare Janne i fredags och hämtade avtalet. Försäkringsbolagen (GAR-BO o Bostadsgaranti) vill ha ABS09 avtal men rörmokaren brukade använda ett RO-avtal. Vi får se om försäkringsbolagen nöjer sig med det.

Vi pratade lite om hur vi skulle göra med golvvärmen i badrummet, under sommarhalvåret stänger man i princip av värmen i huset och då blir klinkergolven i badrummen lika kalla som Arktis. De 3 alternativen för att lösa problemet är:


1. Pusher
En Pusher är i princip en liten elpatron som man sätter på golvvärmen till badrummet.

  • Fördel: enkelt handhavande
  • Nackdel: Dyr drift (Eluppvärmt vattenburen värme, snäppet över direktverkande el
2. El-slingor
Man gjuter in både golvvärmeslang och el-slingor i badrummen.

  • Fördel: enkelt handhavande
  • Nackdel: Dyr drift, *kan* gå sönder.

3. Snålvarianten
Janne nämde att det fanns en alternativ lösning för att få värme i badrumsgolven under sommartiden. Man gör helt enkelt så att man stänger av alla termostater och höjer värmen i pannan och låter golven värmas upp på "vanligt" vis. Frånluftsvärmepumpen ger ju mest effekt för pengarna sommartid så det blir det billigaste alternativet både vad gäller drift o installation.


  • Fördel: billig drift, kan uppgraderas med Pusher
  • Nackdel: samma temperatur i båda badrummen, måste stänga av alla andra termostater

Vi valde snålvarianten eftersom vi har möjlighet att installera en Pusher om det blir för meckigt å hålla koll på alla termostater. Sen är vi snåla också ;)

Ventilationsritningen har äntligen kommit från NIBE, nu återstår bara V/A Ritningen från Installationskonsult, kommer förhoppningsvis nästa vecka. Den som väntar på nåt gott....

/Thomas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar