torsdag 29 april 2010

Smarta hus

I går var vi ute på inspirationskväll hos elföretaget Prolekta i Fröjel. De har en stuga där de håller på att bygga upp inspirationstips för de som vill bygga Smarta Hus. Vi skall bli referenshus åt dem, d v s ge feedback på vad som varit bra eller dåligt när vi bott in oss.

Olof visar centralen där det hela händer.



Fjärren där du själv (eller med hjälp från dem) har programmerat dina önskemål. 1:an kan vara "hemma från jobbet" och dina favoritlampor tänds. 2:an är "god natt" och alla lampor släcks. 3:an kopplar bort datorströmmen när någon surfat för länge :) Och du kan ändra själv allteftersom du ändrar behov.



Bra spottar som ger god belysning både under fönsternischer inne såväl som ute under takåsen. De drar endast EN watt! Snacka om besparing. Vi fick tips också om att programmera alla dimmers så att de går mellan 0-90%, på så sätt sparar man både el och lampornas livslängd, men det är inte så märkbart för ögat.

Jag är inte så impad av att måla in oss i ett hörn av teknisk bräcklighet, men det jag gillar är förbättrad SÄKERHET! Här kan man koppla larmet från brandvarnaren till sms eller mail. Genom att installera en fuktvarnare för runt tusenlappen under disk- och/eller tvättmaskin kan man få sms eller mail om den larmar samt att den bryter inkommande vatten.

En annan smart sak som är nästan självklar när man känner till den, är att slå av strömmen till dosor som inte används. Då slipper man strålning från sänglampor som man ofta har precis ovanför huvudet et c. Även fast de är avstängda så strålar de 100 ggr mer än vad en bildskärm får lov att stråla(!)



Ytterligare en smart lösning med en list som man kan ha under köksskåp. Här får man en hel "ramp" med ljus, men den drar ändå bara runt EN watt precis som de små LED-spottarna.

I morgon blir det gjutning av garage-grunden!

/ Nilla

2 kommentarer:

  1. Vad spännande! Och vad mycket finurliga lösningar det finns. Plötsligt känns vårt hus från mitten av 80-talet dubbelt så gammalt...
    Och tänk - testare privat också :).

    Trevlig valborg!

    SvaraRadera
  2. He he ... jo jag tänkte det när jag såg deras webb-applikation för inställning av tjänsterna: Den här skall jag sätta tänderna i ;)

    Hoppas ni också hade en trevlig Valborg!

    SvaraRadera